Подреди по
Ценова граница:
Подкатегории
- ВСИЧКИ
- Вегетариански протеини (99)
- Други протеини (12)
- Изолати (169)
- Казеин (82)
- Протеинови матрици (141)
- Соеви протеини (26)
- Суроватъчен протеин (626)
- Телешки протеин (59)
- Течни протеини (19)
- Хидролизирани протеини (46)
- Яйчни протеини (14)
Марка
- ВСИЧКИ
- 4+ nutrition (28)
- 4D Nutrition (4)
- 6PAK Nutrition (7)
- 7 Fit (3)
- ActivLab (11)
- All American EFX (1)
- AllMax Nutrition (7)
- AllNutrition (5)
- Amazing Grass (1)
- AMIX (63)
- AMIX's Dennis Wolf (9)
- Applied Nutrition (7)
- BAD ASS (3)
- BALI TEA (1)
- Battery (10)
- Best Body (18)
- BioTech USA (44)
- Biotona (2)
- Blade Sport (8)
- Body Attack (11)
- BODYRAISE (1)
- BSN (17)
- BWG (5)
- Cellucor (3)
- Controlled Labs (1)
- Cutler Nutrition (1)
- CytoSport (2)
- Diet - Food (6)
- DNA Supps (1)
- Dorian Yates Nutrition (12)
- dragon SUPERFOODS (12)
- Dymatize (11)
- ELITE SPORTS - ESN (6)
- EQ Nutrition (4)
- Eric Favre (5)
- Ever Trust (1)
- Everbuild (11)
- Everlast (1)
- EveSlim (1)
- Evolite (2)
- Extrifit Sports Nutrition (15)
- FA Nutrition (50)
- FIT SPO (2)
- Garden Of Life (10)
- Gaspari Nutrition (5)
- Genius Nutrition (16)
- GNC (9)
- GRENADE (2)
- GymBeam (15)
- GymQueen (9)
- HAYA Labs (8)
- Hero.Lab (3)
- HS Labs (2)
- INVICTUS (2)
- IronMaxx (7)
- ISOSTAR (1)
- Jarrow Formulas (13)
- JoyBrau (1)
- Kevin Levrone (37)
- KFD Nutrition (13)
- MAXXWIN (2)
- MEX (19)
- MHP (1)
- MLO (1)
- MP ARNOLD SERIES (2)
- MRI Performance (1)
- Muscle Meds (5)
- Muscle Pharm (14)
- MuscleTech (30)
- MUTANT (11)
- MyElements (1)
- MyProtein (34)
- MyVegies (4)
- Natural Factors (1)
- Naturalico (2)
- Nature's Way (4)
- Need Health Project (1)
- NOW Foods (23)
- Nuclear Nutrition (1)
- Nutiva (1)
- Nutramino (5)
- Nutrend (18)
- Nutrex (3)
- NUTRICORE (2)
- Nutristrength (24)
- Olimp Sport Nutrition (27)
- Optimum (35)
- OstroVit (35)
- PEAK (9)
- Perfect Sports (1)
- PhD Nutrition (5)
- Power2go (2)
- Pregnaco (3)
- PROLABS (5)
- Protein.Buzz (2)
- Prozis (20)
- PURE Nutrition USA (36)
- PVL / Pure Vita Labs (2)
- QNT (14)
- Quamtrax (6)
- Queen Fit (5)
- QUEST Nutrition (1)
- Real Pharm (18)
- Reflex (19)
- Results Nutrition (1)
- Ronnie Coleman (4)
- RSN (3)
- SAN (15)
- Saturo (2)
- SCITEC Nutrition (61)
- Scivation (2)
- SILVER Nutrition (3)
- SingleCelled (5)
- Snickers and Mars (5)
- Solgar (2)
- Sport Definition (10)
- Stacker (3)
- STC Nutrition (9)
- SWANSON (2)
- SWEDISH Supplements (19)
- Syntrax (16)
- Trec Nutrition (19)
- Ultimate Nutrition (7)
- Universal Animal (4)
- Universal Nutrition (10)
- USP Labs (4)
- VemoHerb (1)
- Vit24.com™ (2)
- VitaLab (1)
- Weider (22)
- WIN Nutrition (2)
- XCORE Nutrition (1)
- Xplosive Ape (1)
- XPRO (2)
- Yamamoto Nutrition (26)
- Z-Konzept (7)
Най-купувани продукти
-
100% Whey Gold Standard
2270 грама, 74 Дози -
Impact Whey Protein
2500 грама, 100 Дози -
Syntha 6
2300 грама, 49 Дози -
100% Whey Gold Standard
908 грама, 29 Дози -
Impact Whey Protein
1000 грама, 40 Дози
Още за протеините...
Може би всеки е чувал думичката ‘протеин’, а вероятно минавайки край магазините за хранителни добавки е виждал и лъскавите примамливи кутии с протеин на прах. Виждали сме плакати с масивни културисти, рекламиращи даден протеинов продукт... всеки тайничко си е помислял колко ли по-добре ще се справя в спорта, ако пие протеин и дали всъщност е безопасно приемането му като хранителна добавка. Какво представлява протеинът на прах като хранителна добавка, какво съдържа, как се използва и как действа... могат да се зададат още доста въпроси. Нека поговорим малко за тези неща.
Протеините (‘белтъци’ и ‘белтъчини’ са синоними на този термин) са основна структурна и функционална единица на живата материя в Природата на тази планета. Ето основните им функции:
➡ структурна (изграждат клетките на тялото)
➡ регулаторна (различните механизми за сигнализация и реакция в организма, включително хормоналната дейност, функционират благодарение на свойствата на специфични белтъци)
➡ защитна (естествените съпротивителни сили и механизми на тялото се основават на действието на определени белтъци)
➡ каталитична (протичането на метаболитните процеси е тясно свързано с наличието, свойствата и активността на специфични белтъчини – ензимите)
➡ транспортна (протеини осигуряват трансфера на различни биологично активни вещества в тялото)
➡ двигателна (извършването на каквато и да е физическа активност е резултат от дейността на специфични белтъци)
Да обърнем внимание на химията за малко. Това е начинът да изясним някои подробности по-нататък. Протеините са биологично активни макромолекули, изградени от аминокиселини, свързани по между им с пептидни връзки в полимерни (полипептидни) вериги. Белтъците се характеризират с 4 нива на структурна организация, която е строго специфична и определя изключително разнообразните функционални свойства на техните молекули.
Под въздействие на фактори на околната среда белтъчната структура има свойството да се разрушава (денатурира) и изгражда отново (ренатурира). В състава на протеините влизат вида 20 аминокиселини, подредени в точно определена последователност, кодирана в молекулите ДНК. Броят на аминокиселинните мономери, съставящи белтъчните молекули, варира от няколко десетки до хиляди.
Днес, заедно с храната, индустрията предлага и изключително разнообразен асортимент от протеинови хранителни добавки с всевъзможни комбинации от съставки, вкусове и с различно предназначение. Нуждите от протеин на всеки активен спортист са значително по-високи от тези при неспортуващ човек. Според препоръките на FDA дневният прием на протеин трябва да бъде около 0.8-1.0 g за всеки 1 kg телесна маса. Те, обаче, са базирани на 2000 калории дневен енергиен прием, а един активно спортуващ човек има далеч по-голям енергиен разход и съответно – нужда от повече енергия и градивен материал. По тази причина необходимият протеин при спортистите варира около 2-3 g/kg, при определени обстоятелства – и повече.
Разбира се, тук говорим за количество протеин дневно от всички източници – храна и хранителни добавки. Най-точна преценка за оптималното количество протеин може да се направи според конкретния хранителен и тренировъчен режим, както и в зависимост от поставените спортни цели. Важно е да се знае, че организмът има определен капацитет за усвояване на протеините и затова е препоръчително необходимото количество протеин за деня да се приема на няколко части (при всяко хранене). Приемането на прекомерни количества протеин може да доведе до стомашни неразположения, затрудняване на бъбречната дейност и нарушен баланс на чревната микрофлора.
Здравословният начин на хранене означава осигуряване на основното количество от необходимите белтъчини чрез приемане на подходяща храна. Препоръчително е протеиновите суплементи да доставят малка част от протеините за деня, но приемани в точно определени ключови моменти, те могат да окажат забележимо влияние върху метаболизма, спортните резултати, изграждането на мускулната маса и възстановяването й след натоварване.
Практически всички храни съдържат някакво количество протеин, но с различна биологична стойност. Животинските източници съдържат пълен аминокиселинен набор, но при някои от растителните храни липсват определени аминокиселини и това ги прави непълноценни за човешкия организъм. Най-качествените животински източници на белтъчини са месо (включително риба), мляко и яйца. От растителните можем да отличим соята и конопа, но също така полезни белтъчини съдържат бобовите и житните култури, ядките. Здравословното хранене предполага основната част от необходимия протеин за деня да се подсигурява чрез храна и само малка част – от хранителни добавки.
Протеинът на прах (или т.нар. протеинова пудра) представлява хранителна добавка с високо белтъчно съдържание. Предназначението му е да улесни увеличаването на приеманото количество протеин като цяло, подаване на белтъчини в ключови моменти или в ситуации, в които няма възможност да се приема твърда храна. Някои продукти съдържат протеин само от един източник, произведен по определен технологичен процес. Други комбинират повече от един източник или протеини, произведени по различен технологичен процес (протеинова матрица / бленд).
Източниците на протеин могат да бъдат както животински, така и растителни. В областта на спортната суплементация най-широко се използват белтъчини с животински произход, т.е. съдържащите се в мляко, яйца и месо. От растителните източници като най-качествени могат да се посочат соята и конопът. Нека разгледаме малко по-подробно всеки от тях.
Суроватъчният протеин е може би най-използваният протеинов суплемент. Причина за това е неговото лесно и бързо усвояване (30-60 минути), при което в кратки срокове организмът си осигурява аминокиселините, необходими за правилното възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Критичните моменти за приемане на суроватъчен протеин са сутрин (веднага след ставане от сън) и след тренировка, т.е. когато прекратяването на катаболитните процеси е приоритет. Този вид протеин се съдържа в млякото, съставлява около 20% от белтъчното му съдържание, което прави относително малко количество – около 5-6 g в 1 литър мляко. В зависимост от технологичния процес, чрез който се получават, можем да разграничим няколко вида суроватъчен протеин:
1. Суроватъчен протеин концентрат – получава се чрез филтрация, при което се отделят белтъчните фракции, които остават цели и запазват свойствата си. Този протеин, обаче, съдържа известно количество мазнини и лактоза, което може да бъде причина за стомашни неразположения при някои хора (лактозна непоносимост). Белтъчното съдържание в продукти, съдържащи този тип протеин обикновено е около 70-80%. Всичко това обуславя относително ниската цена на този протеин. Той е добър вариант за увеличаване на приеманото количество белтъчини при ограничени финансови възможности.
2. Суроватъчен протеин изолат – съдържа значително по-малки количества мазнини и лактоза, белтъчното съдържание е около и над 90%. В зависимост от технологията, по която се произвежда този тип протеин, различаваме:
➡ йоно-обменен протеин изолат – филтрацията и разделянето на фракциите се осъществява чрез пропускане на йони. Съдържа най-малко количество примеси спрямо другите суроватъчни протеини, но в процеса на получаването се отстраняват и някои важни пептиди (лактоферин, имуноглобулин, алфа и бета лакталбумин).
➡ микрофилтриран протеин изолат – произвежда се чрез микро и нанофилтрация при ниски температури. Съдържа всички биологично активни белтъчни фракции, като в същото време количеството на примесите е минимално. Произвеждането му е скъп процес, което се отразява и на цената му, разбира се, но е най-добрият суроватъчен изолат, който може да се купи. Нека не забравяме, че полученият по този начин протеин съдържа по-голямо количество от така важните за един спортист аминокиселини с разклонена верига (ВСАА).
3. Хидролизиран суроватъчен протеин – това е най-скъпият суроватъчен протеин, тъй като се произвежда от протеин с изключително високо белтъчно съдържание чрез процес на хидролиза. По този начин белтъчните макромолекули се „накъсват” на олигопептиди, което значително увеличава и улеснява неговата усвояемост. Всъщност това е най-бързо усвояемият протеин, защото предварителната му хидролиза елиминира нуждата разпадане на белтъчните макромолекули в организма – така се спестява времето и енергията за този процес. Този протеин се добавя към някои интра-тренировъчни продукти, за да подсигури бърз поток от аминокиселини към мускулатурата по време на натоварване.
Яйчният протеин е качествен и пълноценен източник на аминокиселини за човешкия организъм. По някои показатели превъзхожда останалите протеини, включително суроватъчния. Не съдържа лактоза (за разлика от млечните протеини), количеството на изключително важните аминокиселини с разклонена верига (ВСАА) в него е най-голямо. Скоростта, с която се усвоява, е средна спрямо тези на суроватъчния протеин и казеина – 2-3 часа (т.е. яйчният протеин се усвоява по-бавно от суроватъчния и по-бързо от казеина). Характерно за яйчния протеин е високото съдържание на аминокиселините аланин, метионин и цистин. Съдържа специфичен пептид, способен да регулира скоростта, с която този протеин преминава през храносмилателния тракт, т.е. потока на аминокиселини.
Телешкият протеин изолат се характеризира със значително по-големи количества аминокиселини спрямо другите източници (мляко, яйца, соя). Характерно за този протеин е естествено високото съдържание на креатин, което е предпоставка за мощен мускулен растеж и увеличена сила.
Соевият протеин е обект на множество дискусии, тъй като според някои изследвания оказва влияние върху нивата на тестостерон при мъжете. Други изследвания опровергават това твърдение и затова няма на навлизаме в този спор. Във всички случаи соевият протеин е растителният протеин с най-близък аминокиселинен профил до този на протеините с животински произход. Той има висока усвояемост и може да бъде подходящо допълнение за всеки хранително-суплементарен режим, особено за вегетарианците. Има данни, че този протеин подпомага сърдечно-съдовата дейност и стимулира продуцирането на някои хормони, което оказва влияние върху ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнините и намаляването на холестерола. Соевият протеин съдържа много малко мазнини. В комбинация със суроватъчен протеин дава много добри резултати при натрупването на мускулна маса.
Конопът (Cannabis sativa) е отличен източник на протеин – той съдържа пълен набор аминокиселини (включително незаменимите и тези с разклонена верига) в подходящо съотношение. Не съдържа олигозахариди (които биха могли да причинят газове и стомашно неразположение), наситени и транс-мазнини, лактоза и глутен. Този протеин е качествен източник на незаменими мастни киселини (омега-3 и омега-6 в здравословното съотношение 3:1) и фибри. Предимства на конопения протеин са намаляването на холестерола и оптимизиране на кръвното налягане, подпомагане на имунната система и метаболизма като цяло. Изцяло растителен продукт, подходящ за вегетарианци, този протеин се усвоява много добре, богат е на антиоксиданти и ензими, представлява добро допълнение към суплементарния режим на всеки, който иска да увеличи белтъчния прием.
➡ протеинът е основен хранителен макроелемент с решаващо значение за всеки спортист, независимо от естеството на натоварването, хранителния режим и поставените цели.
➡ протеинът е ресурсът, необходим на тялото, за поддържане на високо ниво на цялостния метаболизъм, за растеж и възстановяване на мускулната тъкан, за осигуряване на силата и издържливостта, обезпечаващи интензивната спортна дейност.
➡ протеинът под формата на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин за оптимизиране на белтъчния прием, независимо от целите на тренировъчния и/или хранителния режим и при правилна употреба – без риск за влошаване на здравословното състояние.
➡ приемайте суроватъчен протеин сутрин (веднага след ставане от сън) и непосредствено след тренировка.протеинът е основен хранителен макроелемент с решаващо значение за всеки спортист, независимо от естеството на натоварването, хранителния режим и поставените цели.
➡ протеинът е ресурсът, необходим на тялото, за поддържане на високо ниво на цялостния метаболизъм, за растеж и възстановяване на мускулната тъкан, за осигуряване на силата и издържливостта, обезпечаващи интензивната спортна дейност.
➡ протеинът под формата на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин за оптимизиране на белтъчния прием, независимо от целите на тренировъчния и/или хранителния режим и при правилна употреба – без риск за влошаване на здравословното състояние.
➡ съобразете източниците на протеин в добавката с хранителния и тренировъчния си режим, като се стремите да осигурите подходящ протеин във всички ключови моменти. Няма универсален протеин, всеки има своите предимства и недостатъци, оптимални начини и моменти за приемане.
➡ обърнете внимание на съдържанието на мазнини и въглехидрати, особено ако целите намаляване на телесните мазнини.
➡ обърнете внимание на подсладителите и ароматизаторите – аспартам и ацесулфам К са сред най-широко използваните подсладители, но употребата им не е съвсем безвредна (зависи от дозите, разбира се). Старайте се да предпочитате продукти, които са подсладени с естествени съставки (Stevia, например) и овкусени с натурални аромати. Можете да заложите и на неовкусен протеин, тъй като можете да му прибавите Stevia, какао, ванилия, канела или друг аромат по Ваш вкус, спестявайки си изкуствените субстанции и пълнежи.
➡ бъдете внимателни с прекалено агресивните реклами и нереалистични обещания на някои производители – такива продукти често са неоправдано скъпи и не предлагат нещо качествено различно. Заложете на доказани марки и бъдете реалисти.
при лактозна непоносимост се насочете към източници на протеин като яйца, месо и растения. Всички те не съдържат лактоза.
➡ съществуват протеинови продукти, обогатени с глутамин, ВСАА и/или креатин. При равни други условия те ще имат по-висока ефективност.
Какво е протеинът?
Протеините (‘белтъци’ и ‘белтъчини’ са синоними на този термин) са основна структурна и функционална единица на живата материя в Природата на тази планета. Ето основните им функции:
➡ структурна (изграждат клетките на тялото)
➡ регулаторна (различните механизми за сигнализация и реакция в организма, включително хормоналната дейност, функционират благодарение на свойствата на специфични белтъци)
➡ защитна (естествените съпротивителни сили и механизми на тялото се основават на действието на определени белтъци)
➡ каталитична (протичането на метаболитните процеси е тясно свързано с наличието, свойствата и активността на специфични белтъчини – ензимите)
➡ транспортна (протеини осигуряват трансфера на различни биологично активни вещества в тялото)
➡ двигателна (извършването на каквато и да е физическа активност е резултат от дейността на специфични белтъци)
Да обърнем внимание на химията за малко. Това е начинът да изясним някои подробности по-нататък. Протеините са биологично активни макромолекули, изградени от аминокиселини, свързани по между им с пептидни връзки в полимерни (полипептидни) вериги. Белтъците се характеризират с 4 нива на структурна организация, която е строго специфична и определя изключително разнообразните функционални свойства на техните молекули.
Под въздействие на фактори на околната среда белтъчната структура има свойството да се разрушава (денатурира) и изгражда отново (ренатурира). В състава на протеините влизат вида 20 аминокиселини, подредени в точно определена последователност, кодирана в молекулите ДНК. Броят на аминокиселинните мономери, съставящи белтъчните молекули, варира от няколко десетки до хиляди.
Какво е нужното количество протеин дневно?
Днес, заедно с храната, индустрията предлага и изключително разнообразен асортимент от протеинови хранителни добавки с всевъзможни комбинации от съставки, вкусове и с различно предназначение. Нуждите от протеин на всеки активен спортист са значително по-високи от тези при неспортуващ човек. Според препоръките на FDA дневният прием на протеин трябва да бъде около 0.8-1.0 g за всеки 1 kg телесна маса. Те, обаче, са базирани на 2000 калории дневен енергиен прием, а един активно спортуващ човек има далеч по-голям енергиен разход и съответно – нужда от повече енергия и градивен материал. По тази причина необходимият протеин при спортистите варира около 2-3 g/kg, при определени обстоятелства – и повече.
Разбира се, тук говорим за количество протеин дневно от всички източници – храна и хранителни добавки. Най-точна преценка за оптималното количество протеин може да се направи според конкретния хранителен и тренировъчен режим, както и в зависимост от поставените спортни цели. Важно е да се знае, че организмът има определен капацитет за усвояване на протеините и затова е препоръчително необходимото количество протеин за деня да се приема на няколко части (при всяко хранене). Приемането на прекомерни количества протеин може да доведе до стомашни неразположения, затрудняване на бъбречната дейност и нарушен баланс на чревната микрофлора.
Здравословният начин на хранене означава осигуряване на основното количество от необходимите белтъчини чрез приемане на подходяща храна. Препоръчително е протеиновите суплементи да доставят малка част от протеините за деня, но приемани в точно определени ключови моменти, те могат да окажат забележимо влияние върху метаболизма, спортните резултати, изграждането на мускулната маса и възстановяването й след натоварване.
Естествени източници на протеин
Практически всички храни съдържат някакво количество протеин, но с различна биологична стойност. Животинските източници съдържат пълен аминокиселинен набор, но при някои от растителните храни липсват определени аминокиселини и това ги прави непълноценни за човешкия организъм. Най-качествените животински източници на белтъчини са месо (включително риба), мляко и яйца. От растителните можем да отличим соята и конопа, но също така полезни белтъчини съдържат бобовите и житните култури, ядките. Здравословното хранене предполага основната част от необходимия протеин за деня да се подсигурява чрез храна и само малка част – от хранителни добавки.
Протеинът като хранителна добавка
Протеинът на прах (или т.нар. протеинова пудра) представлява хранителна добавка с високо белтъчно съдържание. Предназначението му е да улесни увеличаването на приеманото количество протеин като цяло, подаване на белтъчини в ключови моменти или в ситуации, в които няма възможност да се приема твърда храна. Някои продукти съдържат протеин само от един източник, произведен по определен технологичен процес. Други комбинират повече от един източник или протеини, произведени по различен технологичен процес (протеинова матрица / бленд).
Източниците на протеин могат да бъдат както животински, така и растителни. В областта на спортната суплементация най-широко се използват белтъчини с животински произход, т.е. съдържащите се в мляко, яйца и месо. От растителните източници като най-качествени могат да се посочат соята и конопът. Нека разгледаме малко по-подробно всеки от тях.
Млечни протеини
Суроватъчният протеин е може би най-използваният протеинов суплемент. Причина за това е неговото лесно и бързо усвояване (30-60 минути), при което в кратки срокове организмът си осигурява аминокиселините, необходими за правилното възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Критичните моменти за приемане на суроватъчен протеин са сутрин (веднага след ставане от сън) и след тренировка, т.е. когато прекратяването на катаболитните процеси е приоритет. Този вид протеин се съдържа в млякото, съставлява около 20% от белтъчното му съдържание, което прави относително малко количество – около 5-6 g в 1 литър мляко. В зависимост от технологичния процес, чрез който се получават, можем да разграничим няколко вида суроватъчен протеин:
1. Суроватъчен протеин концентрат – получава се чрез филтрация, при което се отделят белтъчните фракции, които остават цели и запазват свойствата си. Този протеин, обаче, съдържа известно количество мазнини и лактоза, което може да бъде причина за стомашни неразположения при някои хора (лактозна непоносимост). Белтъчното съдържание в продукти, съдържащи този тип протеин обикновено е около 70-80%. Всичко това обуславя относително ниската цена на този протеин. Той е добър вариант за увеличаване на приеманото количество белтъчини при ограничени финансови възможности.
2. Суроватъчен протеин изолат – съдържа значително по-малки количества мазнини и лактоза, белтъчното съдържание е около и над 90%. В зависимост от технологията, по която се произвежда този тип протеин, различаваме:
➡ йоно-обменен протеин изолат – филтрацията и разделянето на фракциите се осъществява чрез пропускане на йони. Съдържа най-малко количество примеси спрямо другите суроватъчни протеини, но в процеса на получаването се отстраняват и някои важни пептиди (лактоферин, имуноглобулин, алфа и бета лакталбумин).
➡ микрофилтриран протеин изолат – произвежда се чрез микро и нанофилтрация при ниски температури. Съдържа всички биологично активни белтъчни фракции, като в същото време количеството на примесите е минимално. Произвеждането му е скъп процес, което се отразява и на цената му, разбира се, но е най-добрият суроватъчен изолат, който може да се купи. Нека не забравяме, че полученият по този начин протеин съдържа по-голямо количество от така важните за един спортист аминокиселини с разклонена верига (ВСАА).
3. Хидролизиран суроватъчен протеин – това е най-скъпият суроватъчен протеин, тъй като се произвежда от протеин с изключително високо белтъчно съдържание чрез процес на хидролиза. По този начин белтъчните макромолекули се „накъсват” на олигопептиди, което значително увеличава и улеснява неговата усвояемост. Всъщност това е най-бързо усвояемият протеин, защото предварителната му хидролиза елиминира нуждата разпадане на белтъчните макромолекули в организма – така се спестява времето и енергията за този процес. Този протеин се добавя към някои интра-тренировъчни продукти, за да подсигури бърз поток от аминокиселини към мускулатурата по време на натоварване.
Казеинът
е другият протеин с млечен произход и също има място във всеки суплементарен режим, независимо от целите му. Неговият аминокиселинен профил също е пълноценен. Този протеин се усвоява значително по-бавно (6-8 часа), но има по-силен антикатаболен ефект. Това е причината казеинът да е изключително подходящ източник на аминокиселини във всички моменти, в които бързото усвояване на белтъчини не е приоритетно. Образно казано – казеинът е идеален за моментите, в които бързо усвоимият суроватъчен протеин не е подходящ (обратното също е вярно). При усвояването на казеина притокът на аминокиселини е по-слаб, но значително по-продължителен – това го прави незаменим като компонент на последното хранене за деня (преди лягане). Така се постига мощен антикатаболен ефект и подобряване възстановяването на организма по време на нощния сън.Яйчен протеин
Яйчният протеин е качествен и пълноценен източник на аминокиселини за човешкия организъм. По някои показатели превъзхожда останалите протеини, включително суроватъчния. Не съдържа лактоза (за разлика от млечните протеини), количеството на изключително важните аминокиселини с разклонена верига (ВСАА) в него е най-голямо. Скоростта, с която се усвоява, е средна спрямо тези на суроватъчния протеин и казеина – 2-3 часа (т.е. яйчният протеин се усвоява по-бавно от суроватъчния и по-бързо от казеина). Характерно за яйчния протеин е високото съдържание на аминокиселините аланин, метионин и цистин. Съдържа специфичен пептид, способен да регулира скоростта, с която този протеин преминава през храносмилателния тракт, т.е. потока на аминокиселини.
Телешки протеин
Телешкият протеин изолат се характеризира със значително по-големи количества аминокиселини спрямо другите източници (мляко, яйца, соя). Характерно за този протеин е естествено високото съдържание на креатин, което е предпоставка за мощен мускулен растеж и увеличена сила.
Соев протеин
Соевият протеин е обект на множество дискусии, тъй като според някои изследвания оказва влияние върху нивата на тестостерон при мъжете. Други изследвания опровергават това твърдение и затова няма на навлизаме в този спор. Във всички случаи соевият протеин е растителният протеин с най-близък аминокиселинен профил до този на протеините с животински произход. Той има висока усвояемост и може да бъде подходящо допълнение за всеки хранително-суплементарен режим, особено за вегетарианците. Има данни, че този протеин подпомага сърдечно-съдовата дейност и стимулира продуцирането на някои хормони, което оказва влияние върху ускоряването на метаболизма, изгарянето на мазнините и намаляването на холестерола. Соевият протеин съдържа много малко мазнини. В комбинация със суроватъчен протеин дава много добри резултати при натрупването на мускулна маса.
Конопен протеин
Конопът (Cannabis sativa) е отличен източник на протеин – той съдържа пълен набор аминокиселини (включително незаменимите и тези с разклонена верига) в подходящо съотношение. Не съдържа олигозахариди (които биха могли да причинят газове и стомашно неразположение), наситени и транс-мазнини, лактоза и глутен. Този протеин е качествен източник на незаменими мастни киселини (омега-3 и омега-6 в здравословното съотношение 3:1) и фибри. Предимства на конопения протеин са намаляването на холестерола и оптимизиране на кръвното налягане, подпомагане на имунната система и метаболизма като цяло. Изцяло растителен продукт, подходящ за вегетарианци, този протеин се усвоява много добре, богат е на антиоксиданти и ензими, представлява добро допълнение към суплементарния режим на всеки, който иска да увеличи белтъчния прием.
Нека обобщим на кратко:
➡ протеинът е основен хранителен макроелемент с решаващо значение за всеки спортист, независимо от естеството на натоварването, хранителния режим и поставените цели.
➡ протеинът е ресурсът, необходим на тялото, за поддържане на високо ниво на цялостния метаболизъм, за растеж и възстановяване на мускулната тъкан, за осигуряване на силата и издържливостта, обезпечаващи интензивната спортна дейност.
➡ протеинът под формата на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин за оптимизиране на белтъчния прием, независимо от целите на тренировъчния и/или хранителния режим и при правилна употреба – без риск за влошаване на здравословното състояние.
Как да използваме протеиновите хранителни добавки най-ефективно?
➡ приемайте суроватъчен протеин сутрин (веднага след ставане от сън) и непосредствено след тренировка.протеинът е основен хранителен макроелемент с решаващо значение за всеки спортист, независимо от естеството на натоварването, хранителния режим и поставените цели.
➡ протеинът е ресурсът, необходим на тялото, за поддържане на високо ниво на цялостния метаболизъм, за растеж и възстановяване на мускулната тъкан, за осигуряване на силата и издържливостта, обезпечаващи интензивната спортна дейност.
➡ протеинът под формата на хранителна добавка представлява бърз и удобен начин за оптимизиране на белтъчния прием, независимо от целите на тренировъчния и/или хранителния режим и при правилна употреба – без риск за влошаване на здравословното състояние.
Как да изберем протеин под формата на хранителна добавка?
➡ съобразете източниците на протеин в добавката с хранителния и тренировъчния си режим, като се стремите да осигурите подходящ протеин във всички ключови моменти. Няма универсален протеин, всеки има своите предимства и недостатъци, оптимални начини и моменти за приемане.
➡ обърнете внимание на съдържанието на мазнини и въглехидрати, особено ако целите намаляване на телесните мазнини.
➡ обърнете внимание на подсладителите и ароматизаторите – аспартам и ацесулфам К са сред най-широко използваните подсладители, но употребата им не е съвсем безвредна (зависи от дозите, разбира се). Старайте се да предпочитате продукти, които са подсладени с естествени съставки (Stevia, например) и овкусени с натурални аромати. Можете да заложите и на неовкусен протеин, тъй като можете да му прибавите Stevia, какао, ванилия, канела или друг аромат по Ваш вкус, спестявайки си изкуствените субстанции и пълнежи.
➡ бъдете внимателни с прекалено агресивните реклами и нереалистични обещания на някои производители – такива продукти често са неоправдано скъпи и не предлагат нещо качествено различно. Заложете на доказани марки и бъдете реалисти.
при лактозна непоносимост се насочете към източници на протеин като яйца, месо и растения. Всички те не съдържат лактоза.
➡ съществуват протеинови продукти, обогатени с глутамин, ВСАА и/или креатин. При равни други условия те ще имат по-висока ефективност.
-
OstroVit
Whey Protein
700 грама, 23 Дози3195 лв. 2396 лв. -
Optimum
100% Whey Gold Standard
2270 грама, 74 Дози170 лв. 90 лв. -
SCITEC Nutrition
100% Whey Professional
920 грама, 31 Дози54 лв. 4590 лв. -
OstroVit
Whey Protein Concentrate 80%
900 грама, 30 Дози4495 лв. 3596 лв. -
MyProtein
Impact Whey Protein
2500 грама, 100 Дози99 лв. 7995 лв. -
MUTANT
Mutant Whey
2270 грама, 63 Дози101 лв. 59 лв. -
SCITEC Nutrition
100% Whey Professional
2350 грама, 78 Дози109 лв. 80 лв. -
OstroVit
Whey Protein Isolate
700 грама, 23 Дози5695 лв. 2848 лв. -
MyProtein
Impact Whey Protein
1000 грама, 40 Дози4799 лв. 4079 лв. -
Dymatize
ISO 100 Hydrolyzed
2200 грама, 69 Дози242 лв. 120 лв. -
Dymatize
Elite 100% Whey
2100 грама172 лв. 77 лв. -
BSN
Syntha 6
2300 грама, 49 Дози130 лв. 7980 лв. -
Optimum
100% Whey Gold Standard
908 грама, 29 Дози87 лв. 5090 лв. -
SWEDISH Supplements
Whey Protein Deluxe
2000 грама, 60 Дози12595 лв. 9995 лв. -
Optimum
Optimum Whey Protein
2000 грама, 74 Дози110 лв. 66 лв. -
SWEDISH Supplements
Whey Protein Deluxe
1000 грама, 30 Дози6995 лв. 5595 лв. -
PURE Nutrition USA
Pure Whey
2272 грама, 76 Дози100 лв. -
Universal Animal
Animal Whey
2270 грама, 71 Дози128 лв. 81 лв. -
Pregnaco
Protein Drink for Pregnancy - 7,8,9 months
300 грама, 12 Дози3108 лв. -
Optimum
100% Whey Gold Standard
454 грама, 14 Дози43 лв. 2750 лв. -
FA Nutrition
Gold Whey Isolate
2270 грама, 76 Дози19995 лв. 13995 лв. -
MyProtein
Impact Whey Protein
5000 грама, 200 Дози186 лв. 13999 лв. -
Kevin Levrone
LevroWhey Supreme / 100% Whey Protein
2000 грама, 67 Дози11995 лв. 9596 лв. -
AMIX
Whey Pure Fusion
2300 грама97 лв. -
OstroVit
Whey Protein Concentrate 80%
2270 грама, 75 Дози11395 лв. 7977 лв.
25